Σοβαρές ελλείψεις και περιορισμοί στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα του Νομού Θεσσαλονίκης

Σοβαρές ελλείψεις και περιορισμοί στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα του Νομού Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 10077/04.7.2007

Προς:
Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Ιδιαίτερα σοβαρή παραμένει η κατάσταση στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα του Νομού Θεσσαλονίκης, λόγω των ελλείψεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε ειδικό ιατρικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) στην Θεσσαλονίκη υπηρετούν 1700 γιατροί, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 500 κενές θέσεις.
Οι ελλείψεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται το 100% των δυνατοτήτων και των προδιαγραφών των νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου στο Τμήμα Τεχνητού Νεφρού έχει μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούνται από 80 σε 60. Παράλληλα στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν πνευμονολόγοι για να καλύψουν τις αντίστοιχες εφημερίες και στην θέση τους εφημερεύουν παθολόγοι.


Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου κατά τη διάρκεια του χρόνου στην Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών πραγματοποιούνται 70 μεταμοσχεύσεις αντί 100, λόγω της έλλειψης 7 νοσηλευτριών που απαιτούνται για να στελεχωθεί επαρκώς η Μονάδα και να λειτουργεί ομαλά.
Το Γ.Ν. «Ιπποκράτειο» εδώ και τρία χρόνια δεν διαθέτει αγγειογράφο, ούτε όμως και αιμοδυναμικό εργαστήριο για την άμεση αντιμετώπιση των εμφραγμάτων. Την στιγμή μάλιστα που θεωρείται ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όσον αφορά την αντιμετώπιση των παιδιατρικών περιστατικών, δεν διαθέτει παιδοκαρδιολόγο. Επίσης, για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου απαιτούνται 39 αναισθησιολόγοι, ενώ σήμερα εργάζονται μόλις 13 άτομα.
Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς σε 15-20 ασθενείς αντιστοιχεί μία μόνο νοσηλεύτρια.
Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλευόμενοι και στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Άγιος Παύλος», «Άγιος Δημήτριος», «Παπαγεωργίου», «Γ. Γεννηματάς» λόγω σοβαρών ελλείψεων τόσο σε εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα όσο και σε προσωπικό. Μερικά από τα οποία αναφέρονται και σε προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Έλλειψη κλινών εντατικής, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού στον Νομό Θεσσαλονίκης» (27 Φεβρουαρίου 2007).

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν άμεσα και μακροπρόθεσμα τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του Νομού Θεσσαλονίκης;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο και με ποιο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ενισχυθούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τα κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα και τον απαραίτητο εξοπλισμό, ανάλογα με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, ώστε να μην παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία τους και να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών που διακομίζονται και νοσηλεύονται σε αυτά;